preview

Naval Detachment (NAVDET)

 

De divisie Naval Detachment (NAVDET) is een nieuwigheid van de structuur van de reserve van de Marine van 2018. Ze bestond oorspronkelijk uit 5 teams van reservisten die fungeren als rechtstreeks contactpunt van de Marine met alle actoren binnen de regio van zijn toegewezen haven. Er werd een NAVDET-team voorzien voor de regio van de volgende havens: Antwerpen, Brussel, Gent, Luik en Zeebrugge.

De functie van NAVDET is die van ambassadeur voor de Marine. Hij staat in voor de netwerking tussen de Marine en al haar partners, in de meest ruime zin. Hij onderhoudt goede contacten met de industrie, de academische wereld, politici, de regionale, provinciale, lokale, stedelijke en gemeentelijke besturen en administraties. Hij werkt constructief samen met de havenautoriteiten, de provinciecommandanten en de informatiecentra van Defensie. Voor de bezoekende militaire schepen zal de NAVDET voor de verbindingsofficier (LO) ondersteunend en faciliterend optreden indien vereist.

in 2021 ondergaat de divisie een grote uitbreiding in termen van subdivisies. Voortaan zal de divisie NAVDET 11 subdivisies tellen, één per provincie.