preview

Liaison Officers (LO)

 

Regelmatig doen buitenlandse militaire schepen Belgische havens aan. Het commando van het schip dient vervolgens wegwijs te geraken binnen de verschillende betrokken instanties en geplogenheden.

De divisie Liaison Officers (LO) levert verbindingsofficieren die instaan voor de liaison tussen het schip in kwestie, de lokale autoriteiten en de Marine. Verbindingsofficieren hebben een veelzijdig en afwisselend takenpakket dat uitgevoerd wordt met de nodige integriteit en respect voor binnen- en buitenlandse formaliteiten. Ze verwijzen het commando van het schip door naar de juiste instanties, zoeken de nodige informatie op en delen die vervolgens mee en staan de bemanning bij met de juiste contacten. Tenslotte kan ook de organisatie van evenementen in het kader van "Defensie diplomatie" met o.a.. logistieke steun tot hun takenpakket behoren.

De divisie LO vindt haar origine in de pool verbindingsofficieren opgericht binnen de vereniging van de reserve van de Marine. Het eerste schip dat van deze service kon genieten was het Italiaans zeilopleidingsschip “AMERIGO VESPUCCI”, dat afmeerde in Antwerpen op 9 september 1967.

Opgericht in 2018 als een aparte divisie wordt de divisie LO een subdivisie van de divisie OpsSup in 2021.